Kaj je rekuperacija?

Beseda rekuperacija je tujega izvora, ki v slovenščini pomeni vračanje toplote. Gre torej za proces, pri katerem se omogoča istočasno dovajanje in odvajanje zraka brez mešanja nasprotnih tokov. Toplotna energija iz odpadnega zraka, obremenjenega z vlago in vonjavami ter s preveliko količino CO2, se bo torej prenesla na svež vhodni zrak, ki šele prihaja v vaše prostore - v zimskem času, medtem ko bo rekuperator v  poletnih dneh skrbel za hlajenje toplega vhodnega zraka z izhodnim hladnim zrakom. Dovodni in odvodni zrak sta popolnoma ločena in se med seboj ne mešata. Rekuperator ob tem poskrbi tudi za izmenjavo vlage ter za čiščenje vstopnega zraka, kar omogoča, da ohranjamo prijetno bivalno temperaturo in svež zrak v objektu brez večjih temperaturnih izgub.

 

Zakaj izbrati prezračevanje z rekuperacijo?

Prezračevanje z rekuperacijo zagotavlja optimalno mikroklimo v prostoru, saj je zrak vedno svež, prav tako je rezultat prezračevanja z rekuperacijo prostor brez slabih vonjav, prekomerne vlage in posledično plesni. Prezračevanje z rekuperacijo se priporoča tudi alergikom in ljudem z dihalnimi motnjami, saj filter F7 poskrbi, da v prostor ne prihaja cvetni prah in pm10 delci (pozimi). Prezračevanje z rekuperacijo prav tako prinaša prihranek pri energiji, saj odpiranje oken ni več potrebno.

 

V čem se Airdoo 10 razlikuje od ostalih rekuperacijskih sistemov?

 Sistem Airdoo 10 je v celoti plod slovenskega znanja in razvoja ter je trenutno edini takšen produkt na tržišču. Centralni dvosmerni in lokalni enocevni sistemi imajo namreč svoje pomanjkljivosti, ki omejujejo njihovo uporabo in ne zadovoljujejo vseh želja glede zmogljivosti in cene; to pa je bilo tudi naše glavno vodilo pri snovanju dvosmernega lokalnega rekuperatorja Airdoo 10, s katerim smo dosegli želeno kakovost.

Ključna in visoka vrednost inovacije je v tem, da smo kot prvi prenesli vse prednosti centralnih prezračevalnih rekuperacijskih sistemov v dimenzije, ki omogočajo lokalno vgradnjo; tako ni potrebe po večjih gradbenih posegih in dodatnih investicijah v razvode, ki jih zahteva centralni sistem. Skupaj z odpravo pomanjkljivosti smo sistem oblikovati tako, da se z različnimi načini vgradnje kar najbolj zlije s prostorom in je skorajda neviden.

 

Kakšne so prednosti prezračevanja z rekuperatorjem Airdoo 10?

Ključna prednost prezračevanja z rekuperatorjem Airdoo 10 je enakomeren dvosmerni pretok zraka brez nihanja zračnega tlaka, s čimer je rekuperator Airdoo 10 primeren tudi za uporabo vseh vrst peči in odprtih kurišč. Rekuperator Airdoo 10 z uporabo filtra F7 filtrira drobne delce (cvetni prah, pm10), da ne zaidejo v prostor, in to ob nezmanjšani moči pretokov. Prednost prav tako predstavljajo različne vrste vgradnje - nadometna, podometna, vgradnja v mansarde ter vgradnja ob zamenjavi oken (nad ali pod).

 

 Kakšna je primerna vlaga v prostoru?

Za zdravo in prijetno bivanje je priporočljiva vlažnost od 45 do 55 %. Pozimi, v obdobju ogrevanja, je  ta lahko tudi okoli 30-odstotna. Presuh zrak je neprijeten, saj nas draži, sili h kašlju  in lahko nevaren tudi za določene skupine ljudi – predvsem pljučne bolnike ter dojenčke in majhne otroke. Druga skrajnost je previsok odstotek vlažnosti, nad 60%, ko pa se nam začne pojavljati plesen na notranjih površinah.

 

Kako se znebiti plesni?

Vlaga in pojav plesni v bivalnih prostorih dokazano negativno vplivata na naše zdravje. Kakovost življenja in bivalno ugodje se zaradi tega občutno poslabšata. Prav zato je redno prezračevanje prostorov ključnega pomena. Zračenje z odpiranjem oken nam prinaša izgubo energije, medtem ko vam Airdoo lokalni dvosmerni prezračevalni sistem s kontroliranim zračenjem s stalnim dvosmernim pretokom zraka zagotavlja, da sem vam vlaga ne bo zadrževala v prostorih, ampak jo boste z umazanim zrakom odvedli.

 

Kako se znebiti cvetnega prahu v prostoru?

Prezračevanje z odpiranjem oken in ustvarjanjem prepiha nam prinaša v prostor tudi cvetni prah, pm10 delce, prašne delce s ceste ... Prav te nečistoče lahko precej poslabšajo počutje ljudem, ki so občutljivi ali alergični na cvetni prah. Prezračevalni sistem Airdoo 10 omogoča tudi vgradnjo filtra F7, ki ustavi tudi najmanjše delce (cvetni prah, pepel, cementni prah z gradbišč, tobačni dim in podobno). S pravilno in redno uporabo Airdoo rekuperatorja boste v svojih prostorih imeli bolj čist zrak kot s klasičnim zračenjem. Vaši simptomi na alergije bodo tako precej olajšani!

 

Kdaj je primeren čas za vgradnjo rekuperatorja?

Vgradnja rekuperatorja Airdoo 10 ne zahteva večjega posega v prostor, zato se lahko za vgradnjo odločite v kateremkoli letnem času. Rekuperator lahko prav tako vgradimo v kateri koli fazi gradnje ali prenove, ob menjavi oken … Primeren je tako za novogradnje, starejše objekte, kot za mansardne prostore. Poseg je enostaven in ga je možno izvesti tudi med vašim bivanjem v prostoru.

 

Kam lahko vgradim rekuperator?

Airdoo rekuperator je najlažje vgraditi ob menjavi oken, kjer se sistem vgradi neposredno nad ali pod okensko polico, lahko pa ga vgradite tudi neodvisno od vgradnje oken. Kadar sistema zaradi različnih razlogov ne želite ali ga ni mogoče vgraditi v steno, vam je na voljo tudi stropna montaža. Poseg je minimalen; Airdoo prezračevalni sistem je tudi tu skoraj neopazen in se zlije s prostorom.

 

Za koliko m2 zadostuje 1 rekuperacijska enota?

Prezračevalni sistem Airdoo 10 odlikujejo zmogljivi motorji, ki skrbijo za enakomeren pretok zraka brez nihanja zračnega tlaka  - več kot 100 m3/h - kar zadostuje za izmenjavo zraka  za 60 m2 površine.

 

  Koliko energije porabi rekuperator?

Poraba električne energije pri lokalnem dvosmernem prezračevalnem sistemu z rekuperacijo toplote Airdoo 10 znaša na letni ravni pri povprečni uporabi (izmenjava 45 m3/h) 10,00 EUR.

 

Kako upravljati z rekuperatorjem?

Rekuperator Airdoo 10 upravljamo s pomočjo daljinskega upravljalnika.

 

Kako vzdržujemo rekuperator?

Vzdrževanje rekuperatorja zahteva le zamenjavo filtra. Interval menjave je odvisen od uporabe, tipa filtra in onesnaženosti zraka. Lokalni dvosmeni prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote Airdoo je zasnovan tako, da za menjavo filtrov ne potrebujete posebnega orodja.